Sunday, 8 December 2013

SOTO DAN PEGEDIL

SOTO

Bahan-bahan : 1 ekor ayam dipoton empat, 3 labu bawang besar, 1/2 labu bawang putih dan 3 inci halia di blend bersama, 2 susu lada putih, 9 inci kulit kayu manis, 12 kuntum bunga cengkih, 6 biji buah pelaga, garam, gula, serbuk perasa dan minyak masak.

Cara-cara : Buat sup dengan  panaskan minyak dan tumis semua bahan diatas, masukkan air secukupnya, masuk garam, gula dan serbuk perasa, masukkan ayam dan biarkan hingga masak.

Sup yang telah siap di makan bersama nasi impin, meeatau mee hon bersama begedil dan sambal pedas kicap, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

PEGEDIL

Bahan-bahan : 1 kilo ubi kentang direbus dan dilumatkan, 250 gm isi ayam lumat, 50 gm daun sup dipotong kecil, 50 gm daun bawang dipotong kecil, 40 gm bawang goreng, 1 labu bawang besar dipotong dadu kecil, 5 gm lada sulah dan 8 gm garam., 2 ulas bawang putih dan 1/2 inci halia dilumatkan.

Cara-cara : Gaulkan semua bahan seperti doh, dibulatkan kecil di celup telur yang sudah di cairkan dan seterusnya digoreng hingga masak.


No comments:

Post a Comment