Bahan-bahan : 1 ekor ikan siakap, tepung jagung dan
perasa untuk dilumur kepada ikan semasa menggoreng,
minyak masak untuk menggoren ikan.
perasa untuk dilumur kepada ikan semasa menggoreng,
minyak masak untuk menggoren ikan.
1 biji bawang besar, 3 biji bawang putih, 1 inci halia, 1 biji
tomato, 2 sudu besar sos tomato, 2 sudu besar sos cili thai
atau cili bo, 1 sudu besar sos sotong, 1 sudu besar sos ikan
tomato, 2 sudu besar sos tomato, 2 sudu besar sos cili thai
atau cili bo, 1 sudu besar sos sotong, 1 sudu besar sos ikan
1 batang serai – dititik, Beberapa helai daun limau purut,
Daun ketumbar, Garam secukup rasa, Ajinomoto secukup
rasa, Gula secukup rasa, Minyak untuk menumis
Daun ketumbar, Garam secukup rasa, Ajinomoto secukup
rasa, Gula secukup rasa, Minyak untuk menumis
Cara-cara : Tumis halia bersama bawang putih cincang
+masuk cili bo +gula dan tumis sampai mengelegak,
seterusnya masuk 3 jenis kicap 1 sudu makan saja.
Tambah kicap sotong dan kicap ikan hingga sos menjadi
merah gelap.
+masuk cili bo +gula dan tumis sampai mengelegak,
seterusnya masuk 3 jenis kicap 1 sudu makan saja.
Tambah kicap sotong dan kicap ikan hingga sos menjadi
merah gelap.
Masukkan cili hidup mesen +selabu bawang besar cincang
+ daun ketumbar cincang +garam + sesudu cuka +daun
limau purut mayang halus.
+ daun ketumbar cincang +garam + sesudu cuka +daun
limau purut mayang halus.
Sos dibiarkan sehingga mereneh seketika sehingga agak
pekat, seterusnya angkat untuk di curahkan di atas ikan
yang telah digoreng dalam keadaan yang masih lagi panas.
pekat, seterusnya angkat untuk di curahkan di atas ikan
yang telah digoreng dalam keadaan yang masih lagi panas.
Ikan dilumurkan dengan serbuk perasa dan tepung jagung
dikedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
dan digoreng dalam minyak yang betul-betul panas secara
terendam sehingga garing, angkat dan di curahkan sos tiga
rasa keatasnya.
dikedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam
dan digoreng dalam minyak yang betul-betul panas secara
terendam sehingga garing, angkat dan di curahkan sos tiga
rasa keatasnya.
Untuk hiasan Taburkan daun sup, daun bawang dan
sebagainya.
sebagainya.
No comments:
Post a Comment