6 sayap ayam , 1 1/2 inch halia, 2-3 Ulas bawang putih,
1 batang serai lumat, 3-4 cili merah atau sos chili Thai,
6 tbs 3 jenis kicap (lemak masin, emak manis dan pekat),
1 biji bawang besar, Daun ketumbar, minyak untuk
menumis, Garam dan gula, sesudu kicap ikan dan sesudu
kicap sotong.
1 batang serai lumat, 3-4 cili merah atau sos chili Thai,
6 tbs 3 jenis kicap (lemak masin, emak manis dan pekat),
1 biji bawang besar, Daun ketumbar, minyak untuk
menumis, Garam dan gula, sesudu kicap ikan dan sesudu
kicap sotong.
Cara-cara :
Tumis bawag putih halia + serai lumat + 3 jenis kicap (lemak
masin, lemak manis dan pekat ) +kicap ikan + kicap sotong
+ lada merah (sos cili Thai) + gula + madu. Bila
sudah pekat masuk sayap ayam yang di goreng dengan
salutan tepung jagung yang masih panas + daun ketumbar.
masin, lemak manis dan pekat ) +kicap ikan + kicap sotong
+ lada merah (sos cili Thai) + gula + madu. Bila
sudah pekat masuk sayap ayam yang di goreng dengan
salutan tepung jagung yang masih panas + daun ketumbar.
Nota : sayap ayam goreng boleh diganti dengan mana-mana bahagian ayam goreng atau daging goreng atau ikan tenggiri goreng. Jika menggunakan daging goreng, sos atau kuah mesti cairkan sedikit.
No comments:
Post a Comment