Saturday 23 January 2016

KUAH COLEK BUAH

Bahan2
  • 15 tangkai cili kering dikisar (ikut kepedasan)
  • 5 sudu gula perang/ kabung
  • 5 sudu gula pasir (ikut kemanisan.. selalu kuah rojak memang agak manis)
  • 1inci Belacan (dibakar)
  • 1-3 sudu Petis /pes Udang (boleh kurang sebab dah ader belacan) 
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 5sudu kicap lemak manis (agak2)
  • 5-7 sudu tepung pulut (untuk memekat n melikatkan)
Cara2
  • masak cili yang telah dikisar didlm periuk dengan api sederhana.. perlahan hingga masak... + gula perang + gula putih.. cili akan berubah warna..
  • + belacan, petis dan air asam jawa... terus masak... lagi lama lagi baik.. bila bahan bebetul masak akan lebih tahan lama...
  • + kicap.. selain rase akan merubah warna.. agak kehitaman...
  • + tepung pulut... semakin lama bahan akan menjadi semakin likat n berat... masak sehingga betul2 masak ini untuk mengelakkan kuah cepat basi kerana ader adunan tepung...
  • Kuah akan menjadi likat, pekat dan berkilat... perasakan.. anda boleh + atau - mengikut sedap raser..

No comments:

Post a Comment