Friday 20 November 2015

LONTONG

KUAH LONTONG

Bawang putih 1 utas
Bawang merah
Kunyit

Tumis bahan diatas hingga naik bau, masukkan udang segar dan sedikit udang kering tumbuk. Masukkan santa dan bahan sayur. Masak hingga jangan pekat sangat dan jangan cair sangat.

TUMIS IKAN BILIS

5 sudu lada
Bawang putih 1 ulas
Bawang merah
Belacan
Asam jawa

Tumis lada, kemudian masukkan bawang putih daun bawang merah. Masukkan air asam jawa, belacan serta nissan.

KUAH KACANG

1/2 kilo kacang
5 sudu lada
5-6 sudu bawang merah
1 ulas bawang putih
3 batang serai di lumat
Halia
Lengkuas
Nissan

Tumis lada kemudian masukkan bawang merah, halia, lengkuas, serai dan nissan.

Masukkan air (tanpa santan) kemudian masukkan kacang yang telah digoreng dan dilumatkan terlebih dahulu, tambah gula, garam dan perasa.

MASAK LODEH

Bawang merah lumat dan bawang putih (tumis)
Serbuk kunyit
Udang
Santan
Kobis, kacang panjang, sengkuang, kulat hitam, lobak merah.
So ung (rendam)
fucuk (rendam)
Tahu goreng, tempe goreng - letak kemudian
Biar masak separuh.

Nota catatan Datin Zah









No comments:

Post a Comment