Wednesday 11 February 2015

GULAI NASI DAGANG TERENGGANU

BAHAN-BAHAN

Santan - 1 kg
Rempah - 100 gm rempah nasi dagang Tok Wan
Ikan aye hitam - 4 kg
Cili boh - 150 gm
Bawang merah - 12 biji
Bawang puteh - 2 labu
Lengkuas - 4 inci
Halia - 3 inci
Kunyit - 2 inci
Asam keping - 5 keping saiz biasa
Gula melaka - 3 inci
Gula -csecukup rasa
Garam - secukup rasa
Cili padi - secukupnya
Belimbing buluh - secukup nya jika ada
Cuka - 1 sudu makan

CARA-CARA

(i) Merebus Ikan
Rebus ikan aye bersama satu sudu makan cuka, gula melaka, gula dan garam (rebus bersama air pada paras yang hanya sedikit melepasi ikan dalam periuk). Kukuslah bermula dengan api yang biasa, bila sudah mendidih hendaklah kecilkan api.(Masa mengukus lebih kurang 1 jam.

(ii) Menggulai Ikan Rebus

Panaskan santan selama 1 jam dengan api sederhana
Masukkan rempah
Masukkan cili boh,
Masukkan bawang merah, bawang putih, lengkuas, halia dan kunyit yang telah dikisar.
Masukkan belacan
Masukkan air rebusan ikan aye bersama asam keping yang telah dikukus.
Masukkan garam, gula, gula melaka secukup rasa.
Masak, kacau dan renehkan sehingga kepekatan yang dikehendakki.
Masukkan isiikan kukus.
Masukkan cili
Masukkan belimbing buluh yang telah dicelur dengan air mendidih terlebih dahulu.
(Elok gulai dimasak pada waktu malam untuk sarapan paginya)

No comments:

Post a Comment