Monday, 1 February 2016

NASI DAGANG TERENGGANU

BAHAN-BAHAN

Beras Siam Cap Arnab 800 g

Beras Pulut  200 g

Air   Untuk Siraman (arong) Kali Pertama 1045 ml

Air Untuk Siraman (arong)  Kali ke Dua 131 ml

Santan Pekat 262 ml

Garam 20 gm

Gula 25 gm

Bawang Merah 4 biji - dihiris nipis

Halia 3 cm - dipotong kiub kecil memanjang

Halba 1 sdu teh

CARA-CARA

Campur beras siam dan beras pulut, bersih dan rendam air beberapa jam.

Kukus campuran beras dalam pengukus hingga naik wap (lebih kurang 20 minit)

Pindah beras kedalam bekas adunan dan siram dengan 1045 air, kacau seketika dan tunggu hingga air meresap

Kukus semula hingga naik wap (lebih kurang 20 minit)

Pindahkan semula beras kedalam bekas adunan dan siram dengan santan pekat yang telah dicampur air, garam,gula,bawang merah,halia dan halba, sertau dikacau sehingga sebati.

Sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment