BAHAN-BAHAN
Beras Siam Cap Arnab 800 g
Beras Pulut 200 g
Air Untuk Siraman (arong) Kali Pertama 1045 ml
Air Untuk Siraman (arong) Kali ke Dua 131 ml
Santan Pekat 262 ml
Garam 20 gm
Gula 25 gm
Bawang Merah 4 biji - dihiris nipis
Halia 3 cm - dipotong kiub kecil memanjang
Halba 1 sdu teh
CARA-CARA
Campur beras siam dan beras pulut, bersih dan rendam air beberapa jam.
Kukus campuran beras dalam pengukus hingga naik wap (lebih kurang 20 minit)
Pindah beras kedalam bekas adunan dan siram dengan 1045 air, kacau seketika dan tunggu hingga air meresap
Kukus semula hingga naik wap (lebih kurang 20 minit)
Pindahkan semula beras kedalam bekas adunan dan siram dengan santan pekat yang telah dicampur air, garam,gula,bawang merah,halia dan halba, sertau dikacau sehingga sebati.
Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment