Bahan2
- 15 tangkai cili kering dikisar (ikut kepedasan)
- 5 sudu gula perang/ kabung
- 5 sudu gula pasir (ikut kemanisan.. selalu kuah rojak memang agak manis)
- 1inci Belacan (dibakar)
- 1-3 sudu Petis /pes Udang (boleh kurang sebab dah ader belacan)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 5sudu kicap lemak manis (agak2)
- 5-7 sudu tepung pulut (untuk memekat n melikatkan)
- masak cili yang telah dikisar didlm periuk dengan api sederhana.. perlahan hingga masak... + gula perang + gula putih.. cili akan berubah warna..
- + belacan, petis dan air asam jawa... terus masak... lagi lama lagi baik.. bila bahan bebetul masak akan lebih tahan lama...
- + kicap.. selain rase akan merubah warna.. agak kehitaman...
- + tepung pulut... semakin lama bahan akan menjadi semakin likat n berat... masak sehingga betul2 masak ini untuk mengelakkan kuah cepat basi kerana ader adunan tepung...
- Kuah akan menjadi likat, pekat dan berkilat... perasakan.. anda boleh + atau - mengikut sedap raser..
No comments:
Post a Comment