Saturday, 28 April 2018

TAPAI PULUT TERENGGANU

BAHAN-BAHAN

2 cupak beras pulut (1.750 kg)
2 cawan air
1/2 biji ragi (dihancurkan)
sedikit gula

Pembungkus : daun jambu laut, daun getah, daun pisang dan lidi penyemat, boleh juga guna  container plastik kecil bulat dan mempunyai penutup.

CARA-CARA

Beras dibersihkan dan direndam 3 jam. Lepas itu kukus hingga masak. Angkat dan jirus atasnya dengan 2 cawan air dan balik-balikan hingga bercampur, kemudian kukus sekali lagi hingga masak.

Tuang nasi kedalam dulang atau badang. Biarkan suam-suam kuku.

Ragi yang telah hancur dicampur sedikit gula dan ditabur sedikit demi sedikit dan digaul hingga sebati.

Dengan mengguna sudu makan untuk mengambil nasi tadi, masuk kedalam daun dibentuk dan disemat dengan lidi. Boleh juga dimasukkan kedalam container plastik kecil dan ditutup.. Kemudian peram dalam bekas bertutup selama dua malam.

Sumber : Warta






No comments:

Post a Comment