Wednesday, 11 February 2015

GULAI NASI DAGANG TOK WAN TERENGGANU

Bahan A
2 ekor ikan aya (3 kg)
1 sudu garam
3 asam keping
2 sudu gula
1 sudu cuka makan
3 inci gula melaka
air utuk rebus sekadar tenggelam ikan dalam periuk masa merebus

Bahan B
Ketumbar ¼ cawan
Jintan manis ¼ cawan
Bunga lawan 2 kelopak
Cengkeh 10 biji
Buah pelage 10 biji
Bahan C
Rempah Gulai Tok Wan (15gm) 2 paket

Bahan D
Kunyit 1 in
Halia ½ in
Lengkuas 3 in

BAHAN E
Bawang merah siap blend 3 cawan
Bawang putih 10 ulas diblend bersama bawang merah

Bahan F
Cili boh 3 cawan
2 in kayu manis

BAHAN G
Kelapa 1 biji – jadikan 15 cawan santan cair

CARA-CARA
1) Ikan dibersihkan dengan air garam untuk hilang hanyir dan dipotong dan direbus dengan memasukkan semua bahan A selama satu jam dengan api perlahan.

2) Cili boh tumis bersama 2 inci kayu manis dan daun pandan
3) Bahan B direndam air panas selama 1 jam dan blend
4) Bahan D diblend
5) Rebus santan selama 1 jam (pecah minyak)
6) Masukkan bahan B,C,D, E dan F dan rebus 1 jam lagi
7) Kecilkan api, masukkan semua Bahan A (ikan rebus bersama kuah dan asam keping) dan renih selama 1 jam lagi dan siap untuk dihidangkan.
(Biasa dibuat sebelah malam untuk dibuat sarapan pagi)

No comments:

Post a Comment